Prioritățile primarului independent sunt date de cetăţeni

Gheorghe Roman - intalnire cu cetateniiBun venit pe gheorgheroman.ro, site-ul oficial al lui Gheorghe Roman, candidat independent la Primăria Mediaş!

Puteți citi în cele ce urmează interviul acordat Ziarului de Nord despre priorități, campania electorală şi problemele Mediaşului.

Reporter:  Domnule Gheorghe Roman, acum la început de campanie electorală se cer lămurite anumite lucruri. Primul ar fi, de ce din postura pe care o aveţi încă de deputat, candidaţi ca independent la funcţia de primar, împotriva actualului primar, membru al PDL?

Gheorghe Roman: Ca membru al PDL, ca deputat al acestui partid, m-am manifestat totdeauna ca fiind loial partidului, deciziilor acestuia, precum şi colegilor de partid. Ca deputat am făcut multe demersuri pe lângă autorităţile guvernamentale pentru a sprijini proiectele tuturor autorităţilor locale, primăriilor, din colegiul pe care cu mândrie îl reprezint.  Aici stau mărturie faptele, legate de activitatea primăriilor rurale din colegiu, precum şi proiectele concrete pentru Mediaş. Mă refer aici în primul la reabilitarea Drumului Naţional 14, toată porţiunea care traversează Mediaşul, la demersurile făcute pentru includerea municipiului în Programul naţional de săli de sport, iar aici vă pot spune că sala de sport de la Şcoala Generală Numărul 5 este aproape gata, la includerea oraşului în programul naţional de reabilitare termică a locuinţelor, dar şi în cel cu privire la construcţia de creşe. Ca medieşean însă, am constatat şi am şi fost primul care am afirmat-o public, o îndepărtare a administraţiei locale, a celor ce conduc primăria din 2009 încoace, de interesele concrete ale medieşenilor. Astfel, prin oamenii promovaţi, prin comunicarea cu cetăţenii, prin modul defectuos de organizare a derulării investiţiilor, şi prin multe alte aspecte, actuala echipă de la primărie, nu corespunde sub nici o formă necesităţilor locuitorilor Mediaşului. De aceea, aşa cum am mai spus, pentru început în partid, ulterior în spaţiul public, m-am manifestat ca promotor al schimbării actualei echipe. Decizia de-a candida ca independent am luat-o văzând că în interiorul PDL-ului local  nu se doreşte schimbarea şi fără îndoială, loialitatea faţă de medieşeni e mai importantă ca loialitatea faţă de partid. Aşa ar trebui să fie pentru toţi politicienii.

Reporter: Deci îndepărtarea faţă de partid este definitivă?

Gheorghe Roman: E clar că fără partide nu poate exista joc democratic. Eu sper însă ca partidele ce vor forma noul Consiliu Local să pună mai presus de orice interes de partid, interesele medieşenilor. În acest fel sper într-o bună colaborarea cu toţi reprezentanţii partidelor, şi din Consiliul Local Mediaş şi din Consiliul Judeţean Sibiu, precum şi cei ce vor fi la guvernare.

Reporter: Propuneţi Mediaşului exemplul Sibiului de fapt.

Gheorghe Roman: Un primar independent, care răspunde în primă instanţă cetăţenilor, are o altă raportare şi la Consiliul Local. Priorităţile primarului independent sunt date de cetăţeni, iar aceleaşi priorităţi le dau cetăţenii şi consilierilor. Aşa că mizez pe o bună colaborare cu toate partidele ce vor fi reprezentate în consiliu, pentru a satisface aşteptările medieşenilor.

Reporter: Care sunt priorităţile mandatului de primar pe care îl vizaţi?

Gheorghe Roman: În primul rând o reaşezare a raporturilor dintre Primar şi cetăţeni, în sensul în care Primarul trebuie să comunice mai bine cu cetăţenii. Primarul trebuie să înveţe să-i asculte mai bine pe cetăţeni. Primarul trebuie să înveţe să reacţioneze la solicitările cetăţenilor. În al doilea rând o regândire a rolului Primăriei în viaţa comunităţii, în sensul în care Primăria trebuie să fie şi altceva decât un mare asfaltator al oraşului, şi să devină parte a vieţii comunitare. Spiritul comunitar trebuie reînviat, identitatea Mediaşului trebuie redescoperită, transmisă şi însuşită de medieşeni.

Gheorghe Roman in mijlocul mediesenilor

Reporter: Adică Primăria nu va mai acorda atenţie problemelor de infrastructură edilitară?

Gheorghe Roman: Nu. Dimpotrivă. Voi continua programele de reaşezare edilitară a oraşului, dar din altă perspectivă, cetăţeanul trebuie să resimtă cât mai puţin deranjul cauzat de lucrările publice, şi asta însemnă un alt tip de organizare, de management al lucrărilor. Cetăţeanul nu trebuie să plătească din taxele locale  dobânzi împovărătoare pentru finanţarea proiectelor  de infrastructură şi asta înseamnă alte soluţii de finanţare, de exemplu fonduri europene nerambursabile, de care până acum Mediaşul nu a prea beneficiat. Cetăţeanul trebuie să respire alt aer, trebuie să aibă facilităţi de petrecere a timpului liber, aşa că sunt necesare zone verzi şi parcuri precum şi spaţii de agrement şi sport. Iar unul dintre cele mai importante lucruri, cetăţeanul Mediaşului, nu trebuie să mai suporte traficul greu ce tranzitează oraşul. Dacă Ministerul Transporturilor, în calitatea sa de administrator al drumurilor naţionale, nu face o centură de ocolire a oraşului, atunci din al doilea an de mandat voi propune Consilului Local instituirea unei taxe de tranzit a oraşului, plătită de transportatori. Măcar aşa, cu banii obţinuţi vom întreţine aceste drumuri din zonele de tranzit ale oraşului, nu din banii medieşenilor, ci din banii celor ce folosesc Mediaşul ca punct de tranzit.

Reporter: Reducerea costurilor administraţiei locale era una dintre măsurile de reformă ale guvernului pe care, ca parlamentar, l-aţi susţinut. Ce veţi face din acest punct de vedere ca primar ?

Gheorghe Roman: Costurile de funcţionare ale unei administraţii locale, ale unei Primării, sunt o chestiune care trebuie să ţină strict de comunitatea locală. Eu cred că în acest moment Mediaşul este într-un punct în care poate să crească, să se dezvolte, atât economic cât şi social, cultural şi de ce nu , demografic. Pentru această viziune sunt deci necesare investiţii pe care Primăria trebuie să le facă. Aşa că aparatul Primăriei trebuie cel puţin păstrat, dacă nu chiar mărit pe anumite zone, de exemplu aceea a departamentului de atragere a fondurilor europene, sau zona de organizare şi promovare a potenţialului turistic al oraşului. Dacă vom gestiona cu chibzuinţă banii medieşenilor, vom putea creşte împreună oraşul, iar roadele nu vor întârzia să apară. Oricum ceva prudenţă mai mare trebuie să manifestăm din perspectiva faptului că Mediaşul a fost angajat într-un credit pe care eu, cât şi mare parte dintre medieşenii cu care am discutat, îl consideră atât păgubos, cât mai ales împovărător.

Reporter: Vă referiţi la creditul luat de la BERD?

Gheorghe Roman: Exact. Pentru apă, canalizare, drumuri, erau suficiente fonduri europene de atras, în condiţii mult mai bune pentru bugetul nostru. Creditul acesta va crea probleme în viitor, de exemplu doar prim prisma faptului că perioada de utilizare a unui drum este mai mică decît durata de rambursare a creditului. Aşa că în viitor vom avea deja drumuri care necesită reparaţii, dar banii pe care ele au fost construite încă se vor plăti, cu tot cu dobânzi. Asta în opinia mea a fost o dovadă de iresponsabilitate a actualei conduceri a administraţiei locale faţă de întregul oraş.

Reporter: Pe ce, pe cine, vă bazaţi în această candidatură ?

Gheorghe Roman: Mă bazez pe oamenii simplii, pe tineri, pe vîrstnici, de fapt pe toţi cei care simt că rolul unei Primării trebuie să fie altul. Astfel însuşi mesajul meu de campanie este bazat pe ideea că tinereţea, a mea, cât şi a unei mari părţi a susţinătorilor mei este forţa imparabilă, a schimbării. De asemenea, credinţa, ca ultim sprijin al naţiunii noastre în decursul istoriei, îmi oferă temelia de care e nevoie pentru această schimbare. Iar Mediaşul, oraşul pe care îl iubesc, medieşenii celor cărora le sunt loial, sunt beneficiarii acestei schimbări, pe care tot mai mulţi dintre ei o conştientizează şi o doresc.

7 thoughts on “Prioritățile primarului independent sunt date de cetăţeni

 1. Tot respectul pentru acest om.Sa-i dea Dumnezeu multa sanatate si sa ajunga primar , pentru ca noi mediesenii avem mare nevoie de o asemenea persoana.

 2. Orasul si noi toti avem nevoie de o schimbare, iar aceasta schimbare este dl Roman, un om care cu sprijinul nostru va transforma orasul intr-unul mai bun, mai prosper si mai frumos!

 3. in sfarsit un om pentru oameni,de asa ceva avem nevoie de un primar care sa se aplece asupra nevoilor medesenilor,care sa- i asculte si sa le rezolve problemele
  mult succes in alegeri
  pentru noi sunteti deja primarul orasului

 4. Cu siguranta Domnul Roman va iesi primar deoarece in primul rand e Mediesean de-al nostru , vrea binele pentru orasul in care a crescut , si e mult mai tanar decat primarul actual.Speram cu totii ca Domnul Roman sa iese primar pentru ca avem mare nevoie de o schimbare in acest oras.

  IMPREUNA PENTRU ORAS MAI FRUMOS SI MAI VESEL !

  DOMNUL ROMAN PRIMAR !

 5. Sa traiasca GHITA si sa-i dea D-Z gand bun pa a putea ajuta mediesenii pt ca eu il stiu de cativa ani si el a facut doar lucruri bune pt toata lumea , indiferent de functia care a avuto.Merita sa ajunga un primar al tuturor mediesenilor!

 6. Felicitari dl. roman pentru decizia de a candida la functia de primar al municipiului Medias. Speram din tot sufletul sa ajungeti primar. Avem nevoie de o schimbare urgenta, nu de inca 4 ani de gropi si mizerie.

 7. Felicitari pentru decizia luata ,in favoarea Medesenilor care merita o gura de aer curat si tanar ,un om cu alta mentalitate si cu alta viziune mult mai larga si mai realista .Un om care are o vasta experienta de politician ,prin faptul ca politica facuta de el a fost direct la centru nu la gura sobei sau intr-un birou de primarie,astfel experianta castigata ca deputat va ajuta mult in indelinirea promisiunilor facute .Mult succes !!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.